Nieuwe datering

In zijn tijd in Auvers schildert Van Gogh veel graanvelden onder wolkenluchten. Daarom is lang gedacht dat Korenschelf onder wolkenlucht hier is ontstaan. Maar uit onderzoek, waarbij de weefdraden en het weefpatroon van het schilderdoek zijn vergeleken met andere werken, is gebleken dat Van Gogh het schilderij in Saint-Rémy-de-Provence maakte. Daarmee is ook de datering aangepast van juli 1890 naar oktober 1889.

Bijzondere hoek

De korenschelf ligt op het ommuurde veld van de inrichting waar Van Gogh zich heeft laten opnemen. Het komt op meer schilderijen uit zijn tijd in Saint-Rémy voor, hij kan het zien vanuit zijn slaapkamerraam. Maar hier kiest hij voor een bijzondere hoek, waardoor het veld niet eerder werd herkend. Van Gogh is het korenveld ingelopen en is vervolgens een kwartslag gedraaid. De muur rond het veld is rechts nog net zichtbaar, maar de karakteristieke grillige vormen van de Alpilles die op andere schilderijen boven de muur opdoemen, zijn hier niet te zien.

Onstuimige dag

Het lijkt erop dat Korenschelf onder wolkenlucht na een fikse regenbui is gemaakt. De kraaien die midden door het beeldvlak vliegen weerspiegelen in de grote plas op de voorgrond. De hoofdzakelijk licht diagonaal geplaatste verfstreken geven de voorstelling een zwiep naar links en doen vermoeden dat op deze onstuimige dag de wind van rechts kwam.