Tafellaken

In november 1889 vraagt Van Gogh zijn broer om zo snel mogelijk tien meter doek te sturen, want hij is er helemaal doorheen. Maar voordat het schilderslinnen arriveert, begint hij aan dit schilderij. Hij gebruikt een tafellaken waarin een dicht patroon van kleine rode blokjes is geweven. Dit patroon is nog te zien op plaatsen waar het doek onbeschilderd is gebleven.

Contouren

Van Gogh brengt eerst met bruinpaarse verf de contouren van de bergen en de boerderij, en de hoofdlijnen in de velden aan. Vervolgens vult hij met vlakke en pasteuze verfstreken de voorstelling in, met groene tinten voor de voorgrond, okers voor het gebladerte en de boerderij, en daarboven blauwpaarse bergen en een groengele lucht. Door een gelaagde opbouw en afwisselende toets weet hij overtuigend diepte in het berggezicht aan te brengen.

Boerenhoeve 

De boerenhoeve is de Mas de Saint-Paul. Deze 17de-eeuwse boerderij is een van de oudste in de omgeving en bestaat nog steeds. De hoekige uitbouw op het dak is een duiventil, die aangeeft dat de oorspronkelijke bewoner een aanzienlijk persoon moet zijn geweest. De Mas kreeg zijn naam toen midden 19de eeuw een arts van Saint-Paul-de-Mausole erin ging wonen, de inrichting bij Saint-Rémy-de-Provence, waar Van Gogh vanaf begin mei 1889 een jaar verblijft.