Landelijk

Eind februari 1886 arriveert Van Gogh in Parijs. Hier wil hij zich verder ontwikkelen als kunstenaar en ook hoopt hij er werk te kunnen verkopen. Hij trekt in bij zijn broer Theo. Hun kleine appartement ligt aan de voet van de ‘butte’ Montmartre aan de noordelijke rand van de stad. Deze heuvel is dan nog schaars bebouwd en heeft een landelijk karakter. 

Voorzichtig experimenteren

In het voorjaar verkent Van Gogh de omgeving. Hij schildert in de openlucht dit panoramische La butte Montmartre, gezien vanuit het noorden. Zijn sobere, herfstachtige palet van overwegend roodbruine en bruingele kleuren herinnert nog wel aan zijn Nederlandse tijd. Maar met het pittoreske gebruik van tinten groen, blauw en wit experimenteert hij toch al voorzichtig met kleur en licht. 

Retouche

De bijna vierkante toets iets rechts van het midden in de lucht is een retouche, die Van Gogh zelf heeft aangebracht. Er was namelijk een gat in de verflaag ontstaan waardoor de grondering zichtbaar was geworden. De toetsen daaromheen dienden mogelijk om deze wat al te zichtbare correctie weer enigszins te camoufleren.