Van Gogh in Parijs

Vincent van Gogh komt in maart 1886 in Parijs aan, op dat moment het centrum van de Europese kunstwereld. Hij maakt er kennis met de impressionisten. Hun schildertechnieken en kleurgebruik maken grote indruk op hem en hij begint te experimenteren met kleur en een lossere penseelstreek.

Invloed van de impressionisten

Liggend naakt is een van de eerste ‘studies’ die hij dan schildert. De invloed van de impressionisten is al onmiddellijk zichtbaar. Vooral de heldere kleuren vormen een groot contrast met de donkere werken die hij in Nederland maakte, zoals De aardappeleters. De liggende vrouw is niet bepaald een geïdealiseerde schoonheid. Ze is vrij grof geschilderd, vooral het gezicht is nauwelijks uitgewerkt.

Agostina Segatori

Van Gogh maakt vermoedelijk kort na elkaar nog drie andere, vergelijkbare naakten: een potloodtekening en twee schilderijen. Hiervoor lijkt hetzelfde model te hebben geposeerd. Het is waarschijnlijk Agostina Segatori, de eigenares van café Le Tambourin aan de Boulevard du Clichy, met wie Van Gogh kortstondig een verhouding heeft.