Intense verbeelding

Als er één schilderij is dat de zinderende hitte, de kurkdroge grond, de kromme, bochtige stammen en takken en de sfeer van een olijfgaard in de Provence intens verbeeldt, dan is het wel dit werk van Vincent van Gogh.

Mooie velden

Hij verblijft vanaf mei 1889 in de inrichting in Saint-Rémy. Wanneer hij zich goed voelt en toestemming heeft om buiten het hospitaal te schilderen, trekt hij vaak naar de olijfgaarden in de omgeving. ‘Er zijn hier zeer mooie velden olijfbomen. Die grijs- en zilverachtig groen zijn, als knotwilgen. Dan verveelt de blauwe lucht mij nooit’, schrijft hij aan zijn moeder.

Voelbaar

Van Gogh gebruikt in deze natuurstudie lange verfstreken voor de boomstammen, takken en contouren. Voor het overgrote overige deel van de schilderij – de grond, de bladeren van de olijfbomen en de lucht – werkt hij met korte, gebogen toetsen. Hierdoor lijkt de lucht te trillen en wordt de hitte in de olijfgaard bijna voelbaar. Zonder de zon zelf te schilderen verbeeldt hij hier de energie van de zon en de kracht in de natuur.