Goede bekende

Van Gogh heeft altijd geldgebrek en kan zich vaak geen modellen veroorloven. Voor portretten is hij afhankelijk van de medewerking van bekenden uit zijn omgeving. Joseph-Michel Ginoux beheert samen met zijn vrouw Marie het Café de la Gare aan de Place Lamartine in Arles. Van Gogh heeft een paar maanden een kamer bij hem gehuurd voordat hij introk in het nabijgelegen Gele Huis.

Zelfbewuste man

Van Gogh geeft Ginoux markant weer. De halfgesloten ogen en de scherpe lijnen van zijn gezicht tonen een zelfbewuste man. Dat wordt nog versterkt door zijn (zondagse) kleding, de sierlijk geknoopte witte das en de wat hooghartige manier waarop hij op de schilder neerkijkt. De achtergrond is als een aureool om zijn hoofd heen geschilderd. 

Gaslicht

Van Gogh schildert zijn vroegere kostbaas waarschijnlijk in de avond bij gaslicht. Paul Gauguin verblijft op dat moment bij hem in het Gele Huis en hij heeft speciaal voor diens komst gas aan laten leggen in het atelier om ook ’s avonds met hem te kunnen werken. Gaslicht geeft een geelgroenachtig schijnsel. Dat verklaart de opmerkelijke kleur van de achtergrond, waartegen Ginoux scherp afsteekt.