Twijfel over echtheid

In 1974 kocht het Kröller-Müller Museum dit bloemstilleven van Vincent van Gogh. Al vanaf het begin werd er getwijfeld of het wel van Van Gogh was: het formaat was ongewoon, de bloemen zouden te overdadig zijn en de manier van schilderen zou niet kloppen bij Van Goghs ontwikkeling.

Worstelaars

Bij röntgenonderzoek bleek dat onder het bloemstilleven deze 2 worstelaars zijn geschilderd. Vincent schreef in januari 1886 aan zijn broer Theo: ‘Van deze week schilderde ik een groot ding met twee naakte torsen – twee worstelaars […] En dat bevalt mij uitmuntend.’ Ging het hier over de worstelaars onder het bloemstilleven? Ook dat was niet zeker.

onderschildering worstelaars van GoghOverschildering

In 2012 is met een nieuwe onderzoekstechniek en een team van wetenschappers van TU Delft, Universiteit Antwerpen, Deutsches Elektronen- Synchrotron (DESY) in Hamburg, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum vastgesteld dat het onderliggende schilderij inderdaad van Van Gogh is. Het bloemstilleven heeft hij er later overheen geschilderd. xrf met origineel

Nieuwe inzichten

De nieuwe inzichten zijn gepresenteerd in het artikel Rehabilitation of a flower still life in the Kröller-Müller Museum and a lost Antwerp painting by Van Gogh (2012), een voorpublicatie van Van Gogh Studies deel 4. Het bloemstilleven zelf heeft inmiddels een prominente plek tussen andere werken van Vincent van Gogh in de collectie van het Kröller-Müller Museum.

In 2012 verscheen bij de presentatie van het werk een folder. Naar de folder