Vogelperspectief

Deze tekening laat het uitzicht zien vanuit Van Goghs atelierraam op de eerste verdieping van zijn woning aan de Haagse Schenkweg. Vanuit een weids vogelperspectief zijn de wasserij en de timmermanswerkplaats erachter gedetailleerd weergegeven. Vrouwen hangen de was op en op de werf zijn timmerlieden aan het werk. In een perkje linksvoor staat een boom in bloei.

Perspectiefraam

Van Gogh laat in die tijd een perspectiefraam maken. Dit is een raamwerk van hout of karton, met daarbinnen een patroon van horizontale, verticale en soms ook diagonale draden. Het patroon van de draden trekt hij over op papier of doek. Daarna plaatst hij het perspectiefraam voor het tafereel dat hij wil tekenen of schilderen om het in de juiste verhoudingen te kunnen overbrengen.

Sporen

Op Timmermansloods en wasserij zijn nog de sporen te zien van het daarop overgenomen dradenraster. De tekening is opgezet in potlood, krijt en inkt en verlevendigd door witte accenten in aquarel op het wasgoed, de kleding van de wasvrouwen, het blanke hout op de timmermanswerf en de bloesems van het boompje.