Toeristische attractie

Les Alyscamps is een van de oude toegangswegen tot Arles. De lange populierenlaan met aan weerszijden graftomben uit de Romeinse en vroegchristelijke tijd, is al in de tijd van Van Gogh een bekende toeristische attractie en de ideale plaats voor de Arlésiens en Arlésiennes om innig gearmd een wandeling te maken.

Opmerkelijk perspectief

Van Gogh plaatst in Vallende bladeren zijn standpunt op een hoger plan, zodat je op de voorstelling neerkijkt. Doordat er geen horizon is te zien en de drie bomen in het midden pal op de voorgrond staan, ontstaat een opmerkelijk perspectief, dat doet denken aan de Japanse prentkunst. De bomen waren overigens oorspronkelijk paars, maar zijn blauw geworden door een verkleuring van het rode pigment in de verfsamenstelling.

Karikaturale lijnen

De twee figuurtjes links, ‘een oude man en een dikke, kogelronde vrouw’, zijn met enkele trefzekere, haast karikaturale lijnen neergezet, een manier van werken die Van Gogh bewondert bij de Japanse prentkunstenaars. Met het derde figuurtje, een in het rood geklede jonge vrouw, lijkt de kunstenaar te verwijzen naar de meisjes die op zoek zijn naar een liefje in de ‘lovers-lane’ van Arles.