Serie stillevens

In het najaar van 1885 begint Van Gogh aan een serie stillevens van vogelnesten. Daarmee kiest hij voor een ongebruikelijk hoofdmotief. Aan zijn broer Theo schrijft hij: ‘ik geloof dat die door de kleuren van het mos, dorre bladeren & grassen, klei &c. wel aan sommige lui die de natuur goed kennen, zouden kunnen bevallen’.

Verzameling

Hij bezit een verzameling nesten van wel dertig verschillende vogelsoorten. Die  bewaart hij samen met allerlei mossen, opgezette vogels en andere voorwerpen in twee grote kasten. Hij heeft ze in de loop der jaren verzameld op zijn wandeltochten. Ook laat hij jongens uit de buurt vogelnestjes voor hem zoeken. Hij betaalt gemiddeld 10 cent voor een nest, maar voor bijzondere exemplaren – dat van de wielewaal bijvoorbeeld – soms wel meer.

Neutrale achtergrond

Van Gogh schildert de nesten bewust op een neutrale zwarte achtergrond om te accentueren dat ze uit hun natuurlijke omgeving zijn weggehaald. Het hoge, peervormige nest links en het nestje rechts zijn mogelijk onaffe exemplaren van de buidelmees. Het middelste nest is van de boerenzwaluw, herkenbaar aan zijn halvemaanvorm.