Te midden van de boeren

Van Gogh wil naar het voorbeeld van zijn raads- en leidsman Jean-François Millet leven en werken te midden van de boeren. Om hun harde bestaan te ervaren en op een authentieke wijze weer te kunnen geven, bezoekt hij hen veelvuldig thuis. ‘Sedert ik hier ben is er geloof ik geen dag geweest waarop ik niet bij de wevers of boeren van s’morgens tot s’avonds zit te werken.’

Het alledaagse

Het gaat hem erom het ‘dood eenvoudige en meest alledaagsche’ te schilderen, zoals deze vrouw die bij een raam gezeten aan het werk is. Volgens hem is er meer dan ooit behoefte aan dergelijk realisme, ‘dat karakter en een serieus sentiment heeft’. 

Een moeilijk effect

Van Gogh schrijft Theo dat hij bezig is ‘figuren tegen ’t licht van een raam in’ te schilderen. Hij weet niet of het hem zal lukken, want het is een ‘moeielijk effect’. In deze olieverfstudie onderzoekt hij de werking van licht en tegenlicht en gebruikt hij een donker palet om contrastrijke licht-donkereffecten te realiseren. De vrouw tekent zich als een zwart silhouet af tegen het binnenvallende daglicht.