Getekende bomenstudies

In juli 1889 krijgt Van Gogh opnieuw een mentale inzinking. Hij waagt zich twee maanden niet buiten, uit angst weer een aanval te krijgen. Pas in oktober vindt hij de moed om in de openlucht te werken. Hij heeft zijn broer gevraagd doek en verf te sturen. Terwijl hij daar op wacht, brengt hij de tijd door met het tekenen van bomenstudies. 

Compositie en herfstkleuren

Wanneer hij begin november de zending verf krijgt, besluit hij de karakteristieke grote dennenbomen in de tuin nu ook in kleur aan te pakken. Dit schilderij lijkt vooral bedoeld als een oefening in compositie en herfstkleuren. De hoog oprijzende, abrupt afgesneden bomen zorgen voor een verticaal contrast tegen het golvende, met diagonale verfstreken geschilderde pad.

Figuurtje

Het in blauw kostuum gestoken figuurtje in het midden van het beeldvlak, gezeten op een lage muur, trekt de aandacht. Het lijkt bijna voor de schilder te poseren, kalm leunend tegen een van de stammen. Op de achtergrond is met verticale penseelstreken in zandkleurige verf vermoedelijk de muur weergegeven van het mannenverblijf van de inrichting.