Van Gogh & Co Kröller-Müller MuseumStillevens

De eerste schilderijen die Vincent maakte zijn stillevens en hij bleef zijn hele schildersloopbaan met dit onderwerp bezig. Sommige stillevens kunnen zelfs worden gezien als een soort zelfportret, zoals Stilleven rond een bord met uien, waarop voorwerpen zijn verzameld die deel uitmaakten van zijn dagelijks leven in Arles. Stillevens uit Van Goghs Nederlandse en Franse periode zijn te zien samen met werken van onder anderen François Bonvin en Théodore Ribot. Van Goghs Stilleven met baardmankruik vertoont een opvallende gelijkenis met Bonvins Nature morte: pots et chapeaux uit dezelfde periode. De bloemstillevens die Van Gogh na zijn aankomst in Parijs schilderde worden vergeleken met de werken van onder anderen Henri Fantin-Latour, die erg succesvol was als schilder van bloemstukken.

Natuurmotieven 

Natuurmotieven gebruikte Van Gogh door zijn hele kunstenaarsloopbaan vanaf zijn vroege (Nederlandse) periode. Tijdens zijn verblijf in de Provence maakte hij onder meer Cipressen met twee figuren. De iets oudere Paul Cézanne gebruikte een vergelijkbaar gezicht op een weg in zijn schilderij La route vers l’étang. Er zijn ook andere voorbeelden te zien, van Alfred Sisley en Johan Thorn Prikker.

Stadsgezichten

Stadsgezichten, speciaal langs de randen van de stad, maakte Van Gogh tijdens zijn verblijf in Parijs: zijn La butte Montmartre is een van de bekendste. Ook Maximilien Luce maakte gezichten op Parijs zoals in Terrain à Montmartre, Rue Championnet. Voor Nederlandse kunstenaars als George Breitner en Isaac Israels vormden stadsgezichten een favoriet onderwerp.

De menselijke figuur

De menselijke figuur maakt onderdeel uit van het gehele oeuvre van Vincent van Gogh, van de vroege koppen van boeren die hij maakt in Nuenen tot bekende portretten van vrienden en bekenden in Arles, zoals L’Arlésienne (portret van Madame Ginoux). Ook de figuren van Jean-François Millet worden getoond, die van Gogh erg bewonderde.

Informatie over alle activiteiten in het Van Goghjaar.

Partners Van Goghjaar 2015:

partners Van Goghjaar 2015