Wat doet het fonds met mijn bijdrage?

Een veel gestelde vraag bij fondsenwerving is: waar gaat het geld heen? Op de projectenpagina worden de actuele en gerealiseerde projecten uitgelicht. Het Helene Kröller-Müller Fonds biedt daarnaast volledige inzage in het jaaroverzicht (2022).

Doelen

Het fonds draagt bij aan:

  • educatieve projecten – bijvoorbeeld Het Stoere Kunstboek
  • restauraties van topwerken – bijvoorbeeld publiekslieveling Jardin d’émail van Jean Dubuffet.
  • tentoonstellingen 

De start van het fonds

Het Helene Kröller-Müller Fonds is in 2013 op initiatief van politicus Alexander Pechtold en actrice Johanna ter Steege opgericht. Uit liefde voor het mooiste museum van Nederland: het Kröller-Müller Museum. 

Het fonds is voor particulieren en bedrijven die de collectie en het museum een warm hart toedragen.

Het fonds draagt de naam van de oprichtster van het museum: Helene Kröller-Müller (1869-1939). Zij verzamelde met hulp van haar adviseur H.P. Bremmer zo’n 11.500 kunstobjecten.

‘Tot nut en genot der gemeenschap’

Helene Kröller-Müller en haar man Anton Kröller brachten met gedurfde aankopen een unieke en nu wereldberoemde collectie 19de- en 20ste-eeuwse beeldende kunst samen.

Helene droomde van een eigen ‘museumhuis’, waar ze haar liefde voor moderne kunst met iedereen kon delen.

Met de opening van het Rijksmuseum Kröller-Müller in 1938 kwam Helenes droom uit. Voor de instandhouding van de collectie en de ontsluiting ‘tot nut en genot der gemeenschap’ werd een beroep gedaan op vermogende kunstliefhebbers, die een jaarlijkse bijdrage aan het museum leverden.

In onze tijd vraagt kunst opnieuw om persoonlijke betrokkenheid, van iedereen die niet alleen zelf wil genieten van die kunst, maar dat plezier ook met anderen wil delen.


Houd jij het ‘museumhuis’ levend?

Jouw bijdrage houdt de collectie in topvorm en brengt meer mensen in aanraking met de meesterwerken. 
Word boeker!


Ontmoet de initiatiefnemers

Alexander Pechtold
Voormalig fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer
‘Houdt u ook zo van het Kröller-Müller?’ Zelf kwam ik er als kind ook al graag, omdat het middenin dat grote bos lag en dus hoorde bij een heerlijk dagje avontuur. En nog steeds begint het genieten van het museum voor mij al bij de ingang van het park... Lees verder >>
Johanna ter Steege
Actrice
‘Dat gevoel van verwondering…’. Ik was 13 jaar en voor het eerst in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Het was een stralende dag en de beeldentuin leek mij oneindig groot. Al wandelend kwamen we terecht bij de Jardin d'émail van Jean Dubuffet en dat kunstwerk maakte op mij een onuitwisbare indruk... Lees verder >>

De initiatiefnemers worden ondersteund door de ambassadeurs:
Martijn Sanders - honorair voorzitter
Wiebe Draijer
Harm Edens
Sjoerd Eisma
Eran Habets
Anthony van der Heijden
Jan Pas
Maarten Schellingerhout
Michiel van Schooten
Jan Karel van der Staay
Hanneke Stegeman
René Verhulst

Lees meer over de ambassadeurs >>

 

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Bel dan met Daniëlle van Stralen, relatiebeheer en ontvangsten, 0318591241 of mail: daniellevanstralen@krollermuller.nl.


Foto boven: Helene Kröller-Müller tijdens de opening van het Kröller-Müller Museum, op 13 juli 1938.