menu sluiten

Odilon Redon

La littérature et la musique

In 'Odilon Redon. La littérature et la musique' werpt het Kröller-Müller Museum nieuw licht op de Franse kunstenaar Odilon Redon (Bordeaux 1840-Parijs 1916). Met een groot aantal schilderijen, pastels, tekeningen en litho’s laat de tentoonstelling de belangrijke rol zien die literatuur en muziek spelen in Redons leven en werk. De tentoonstelling is te zien van 2 juni tot en met 9 september 2018.
Koop nu je ticket
“Odilon Redon prikkelt met zijn symfonische schilderkunst alle zintuigen.”
— De Volkskrant

Het aanspreken van de zintuigen

Redon is schilder, pastellist, tekenaar en lithograaf, maar al jong leert hij ook viool en piano spelen en vat hij een liefde op voor literatuur. Hij is nauw bevriend met schrijvers en componisten, is zelf actief als schrijver en voert muziek uit. Muziek, literaire thema’s en beeldende kunst zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al in zijn eigen tijd oogst hij veel lof voor de zeer eigen manier waarop hij deze verschillende expressieve krachten in zijn werk weet te verbinden. Als geen ander geeft hij daarmee uiting aan het in de late 19de eeuw populaire concept van de synesthesie: de opvatting dat door meer zintuigen tegelijkertijd aan te spreken een intensere beleving kan ontstaan.

Van krachtige litho's tot stralende pastels

De tentoonstelling is samengesteld uit 167 werken uit een belangrijke particuliere verzameling, de eigen rijke Redoncollectie van het museum en en een aantal sleutelstukken uit andere collecties. Hierdoor kan La littérature et la musique een ongekende breedte en variëteit aan thema’s laten zien in Redons gehele oeuvre, van zijn krachtige zwart-wit litho’s tot zijn stralende, kleurrijke pastels.

“Er zijn geen echte voorlopers te vinden, behalve dan misschien onder de musici en zeker onder de dichters.”
— Joris-Karl Huysmans in L’art moderne, 1883
“Ik ben geboren op een golf van geluid.”
— Odilon Redon, ‘Confidences d’artiste’, L’Art moderne 14, 1894

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie met bijdragen van een internationaal gezelschap van vooraanstaande auteurs op het gebied van het symbolisme en van Redons werk. Gastconservator Cornelia Homburg tekent voor de samenstelling van het boek. De publicatie verschijnt in het Nederlands en het Engels en wordt uitgegeven door nai010 uitgevers. Je koopt het boek in de museumwinkel en online voor €29,95.

Afbeeldingen: Odilon Redon, Tête de Persée, circa 1875, collectie Kröller-Müller Museum / L’œuf, 1885, Pégase, 1895-1900, L’art celeste, 1894, La liseuse, circa 1895-1900, particuliere collectie / La bargue, 1894, particuliere collectie