Duizendpoot

Jean (Hans) Arp (1886-1966) is een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde. Hij begon zijn carrière als dichter. Later werkt hij als schilder, beeldhouwer en graficus. In de tentoonstelling zie je de wisselwerking tussen beeldende kunst en poëzie en de humor en speelsheid in zijn werken.

Ruim tachtig werken

Arp: The Poetry of Forms toont het werk van Arp in de volle breedte: sculpturen, reliëfs en werken op papier, poëzie, geschriften en publicaties. De tentoonstelling omvat circa tachtig werken, afkomstig van de drie Arp-stichtingen in Berlijn, Parijs en Locarno en uit onder meer Kunstmuseum Basel, Tate Londen en Centre Pompidou Parijs.

De Stijl

Tot Arps omvangrijke netwerk behoorden onder andere Theo van Doesburg, oprichter van De Stijl. Samen met Van Doesburg en zijn echtgenote Sophie Taeuber-Arp werkte Arp aan een groot project: herontwerp van het interieur van amusementspaleis de Aubette in Straatsburg. In een aparte sectie wordt aandacht besteed aan deze ontwerpen (te zien tot en met 10 september 2017).

Video MuseumTV

Hieronder zie een promo voor de video die MuseumTV maakte bij de tentoonstelling. Ga voor de volledige video naar MuseumTV.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Arp: The Poetry of Forms, geschreven door Frances Guy en Eric Robertson. Uitgever: Kröller-Müller Museum, ISBN-nummer: 978-90-73313-43-9, softcover, pag. 144, tweetalig (Nederlands en Engels), € 24,95.

Bestel nu!Arp: The Poetry of Forms boek

Turner Contemporary 

Arp: The Poetry of Forms is georganiseerd door het Kröller-Müller Museum in samenwerking met Turner Contemporary, Margate (UK). De tentoonstelling is te zien in Turner Contemporary, Margate van 12 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018.

Gastconservatoren: prof. Eric Robertson (Royal Holloway, University of London) en Frances Guy.

Arp Logo's

Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het internationale De Stijljaar: Mondriaan tot Dutch Design. Informatie over het themajaar vind je op de website van het NBTC.

Afbeeldingen: Zaaloverzicht Arp: The Poetry of FormsMerz 5. Portfolio Arp. 7 arpaden, 1923, Frontispiece avec collage, 1923, (collection Stiftung Arp e.V., Berlin/Rolandswerth), foto: Marjon Gemmeke / Zaaloverzicht Arp: The Poetry of FormsFront: Coquille se dénouant, 1936, (Kunstmuseum Winterthur, Dr Emil and Clara Friedrich-Jezler), Torse préadamite, 1938 (Kröller-Müller Museum), Coquille-cristal, 1938 (Kröller-Müller Museum) Back: Formes élémentaires, 1947 (Fondazione Marguerite Arp, Locarno), Quittons l'échelonnement , 1959 (Private Collection), Constellation de sept formes, 1962 (Fondazione Marguerite Arp, Locarno), Constellation de sept formes dite On lui fait la cour, 1962 (Private Collection), Tranches de nuages, 1963 (Fondazione Marguerite Arp, Locarno), foto: Marjon Gemmeke / Theo van Doesburg, Maquette van de Aubette te Straatsburg; interieur Ciné-dancing, ontwerp 1928 (maquette circa 1888), foto: Cary Markerink, c/o Pictoright