Het Kröller-Müller Museum lanceert vandaag samen met het Mauritshuis, het Van Abbemuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Nationaal Archief de landelijke editie van de Digitale Scheurkalender: Schatten in de klas. In 2015 won het Kröller-Müller de Museum Educatieprijs met de Digitale Scheurkalender. Met de geldprijs heeft het museum de applicatie geoptimaliseerd, uitgebreid en doorontwikkeld.

Digitale Scheurkalender

Het Kröller-Müller Museum ontwikkelde de kalender voor het digitale schoolbord als een leuke, vlotte en laagdrempelige kennismaking met kunst. De applicatie is een inspirerend tussendoortje, dat op elk moment van de dag kan worden ingezet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek.

Schatten in de klas

De nieuwe landelijke kalender Schatten in de klas bevat een mix van fotografie, wetenschap, cultureel erfgoed en beeldende kunst: van een toverlantaarn en een oude schooltas tot Rembrandt en Vincent van Gogh. Alle basisscholen in Nederland en alle geïnteresseerden kunnen de kalender gratis bekijken en gebruiken, als een inspirerende cultuursnack in het klaslokaal.

Ontwikkelplatform

Alle Digitale Scheurkalenders staan op www.digitalescheurkalender.com. Naast de landelijke kalender Schatten in de klas kunnen culturele instellingen, archieven, leerkrachten en educatieve professionals ook zelf kalenders maken.

HUB en CLUB

Elke kalender wordt ontwikkeld door een HUB: een samenwerkingsverband van bijvoorbeeld een culturele instelling, een lokaal archief en een onderwijsinstelling. Alle variaties zijn mogelijk. De HUB’s vormen samen de zogenaamde CLUB. De CLUB deelt ervaringen en tips en begeleidt nieuwe HUB’s bij het opstarten van hun Digitale Scheurkalender. Om de instap zo laagdrempelig mogelijk te houden, betalen HUB’s slechts een kleine jaarlijkse bijdrage voor de server en onderhoud.